Matigt gästinlägg!

Fick förfrågan från Vickan om jag hade lust att gästblogga denna veckan. Fick klia mig i huvudet ett tag innan jag kom på vad jag skulle skriva om.

Eftersom Vickan och Henrik snart(??) kommer att ha ett fungerande kök så kan det kanske passa bra med några recept på en god maträtt, ett gott matbröd och en god kaka.

 

Vi börjar med maträtten – kycklingkebab. Det krävs att man planerar några dagar innan man skall äta den, men det är det sannerligen värt. När det väl är dags att äta så är det bara att steka på kycklingen och förbereda tillbehören. Helt perfekt för en lat fredagskväll!

Jag brukar använda en kebabkrydda som kommer från Kryddknallen (finns tex på Överskottsbolaget), men det går bra med vilken kebabkrydda som helst. Man får dock smaka sig fram till rätt styrka på marinaden (självklart innan man stoppar ner kycklingen ;-) )

 

1 kg kycklingfilé eller innerfilé
5 dl naturell yoghurt
1 citron (pressad)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
ca ½-1 msk kebabkrydda

Dela kycklingen i mindre bitar. Jag brukar strimla den.
Blanda ihop marinaden och häll den i dubbla plastpåsar tillsammans med kycklingen. Pressa ur luften och massera in marinaden i kycklingen. Låt ligga i kylskåp i 2 dygn (går bra med ett dygn i nödfall).
När 2 dygn har gått så tar du fram kycklingen och häller bort marinaden. Stek kycklingen i stekpanna tills den fått fin färg och är färdig.
Servera till exempel i pitabröd eller tortillabröd tillsammans med sallad, tomat, gurka, rödlök och sås. Fungerar även jättebra att äta tillsammans med ris och en kall sås (tex tzatziki).

 

 

Från varmrätten så hoppar vi raskt vidare till matbrödet. Superenkla sirapsrutor som man gör i långpannan (eller på vanlig plåt). Kanske inte det matigaste brödet man kan tänka sig, men ibland så är man ju bara så sugen på vitt bröd!

 

 

(2 plåtar)

5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special (720-780g)

 

Ta fram smöret i god tid. Detta brukar jag missa, så då tärnar jag det och kör det sedan några sekunder i micron.

Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en degbuke, häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter i maskin).
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen och arbeta den på mjölad bänk. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en 0,5 cm tjock kaka. Lägg varje kaka på ett bakplåtspapper och skär i rutor lite beroende på hur stora brödbitar du vill ha. Nagga med gaffel.
Sätt ugnen på 225° och låt bröden jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter och låt dem sedan svalna på galler med bakduk över.



 

Så till sist det där lilla söta som är så gott till kaffekoppen efter maten! Supergoda kladdkakemuffins! I toppingen är det jättegott att bland i lite snabbkaffepulver. Skulle säkert fungera jättebra med lite krossade polkagrisar eller liknande med!

 

 

Muffinsen:
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1.5 dl mjöl
100 g smält smör
15 folieformar

 

Blanda alla ingredienser och fördela smeten i formarna. Grädda i 10-12 minuter i 200°.

 

Topping:
50 g smör
1 tsk vetemjöl
2 msk socker
2 tsk kakao
0.5 dl mjölk
0.5 dl vispgrädde

 

Smält smöret i en kastrul och rör sedan ner mjöl, socker och kakao. Rör tills det är en slät smet. Häll i mjölk och grädde och låt koka tills smeten tjocknar lite (ca 5 min). Låt svalna lite och fördela sedan en klick i mitten av varje muffin. Ställ in i frysen för att kallna.

Muffinsen kan gärna ätas lite halvfrusna. Med andra ord så passar det perfekt att ta upp dem samtidigt som man knäpper på kaffet!



//Cizzi


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ryd 33

Här kan du läsa om mitt och sambons liv på vår gård strax utanför Jönköping. Tillsammans med våra fem katter har vi flyttat in i ett 232kvm stort hus och 3,11ha mark.

RSS 2.0